Tyrskyturska

Luiro – erämaajoen taikaa

Kalastusmatkailijalle Suomen suuret lohijoet, kuten Tornionjoki ja Teno ovat yleensä tuttuja, mutta hyvä kalastusmatka ei aina vaadi saaliikseen tuota kaloista jalointa. Taimenet, harjukset, hauet ja ahvenet ovat kalastajalle myös mieluisia saaliita, ja oikein valmistettuina kaikki niistä ovat suussa sulavia matkamuistoja. Näitä saaliskaloja tarjoaa Luiro, erämaassa mutkitteleva mielenrauhaa tarjoava Kemijoen latvahaara.

Missä?

Luiro-joki

Luiro luikertelee Lokan altaan pohjois- ja eteläpuolella. Joki saa alkunsa Luirojärvestä Saariselän kupeesta, ja Lokan altaan ohitettuaan se kulkee Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien alueilla laskien lopulta Kitiseen. Huomattavaa joessa on sen erämaisuus. Suuren osan matkasta joki virtaa asumattoman seudun halki, jossa kuulee vain kuukkelin rääkäisyjä ja naukaisuja sekä koskien kuohuntaa.

Miksi?

Erämaisuus ja luonnon rauha, siinä on kaksi hyvää syytä saapua Luirolle. Joki ei ole liikakansoitettu, kuten esimerkiksi Teno sesonkiaikaan. Luirolta löytää aina rauhallisen paikan, jossa saa tuntea todellisen luontoyhteyden. Joen aikoinaan padottuja koskia on tehokkaasti ennallistettu, ja jokeen istutetaan taimenia säännöllisesti. Tiivistetysti sanoen kyseessä on laajasti tiedetty salaisuus, jota kaikki kalastusmatkailijat eivät ehkä ole vielä löytäneet. Mutta ne jotka sen ovat löytäneet, eivät sitä unohda.

Kenelle?

Luiro sopii erityisesti luontokokemusta haluavalle vaeltelevalle kalastajalle. Luirolle ei välttämättä kannata lähteä suurten saaliiden toivossa, vaikka haukea ja harjusta joesta hyvin saakin. Tärkeintä pitää olla halu olla koskemattomassa luonnossa, vaeltaminen asumattomia rantoja pitkin. Kamera on luiroilijan ystävä, sillä kuvankauniita virtapaikkoja tässä joessa riittää. Perhokalastaja on Luirolla kotonaan, mutta ei uistimenviskojakaan paikkaa vierasta. Luiro sopii myös hyväksi lämmittelykohteeksi, jos on matkalla vaikka Ylä-Lapin erämaajärville tai Tenolle.

Miten?

Erinäisiä sorateitä vie Luiron rannoille, joten pieni päiväkalastelu Luirolla on toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Pitemmän ajan kalastusvierailua suunnittelevalle on tarjolla ihan vuokramökkejäkin, joista voi sitten suunnata joen vartta juuri sinne minne haluaa. Mutta laavussahan todellinen eräilijä viihtyy, ja yöpyminen keskiyön auringossa on sellainen kokemus, jonka muistaa vielä kiikkustuolissakin. Eli äärimmäistä eräilyä tai mukava päivävisiitti, valinta on sinun. Saaliina on kuitenkin aina unohtumaton kokemus – ja yleensä useita harjuksia.