Tyrskyturska

Urheilukalastus – eettistä lähiruokaa?

Nykyään lähiruokatrendin tullessa yhä hallitsevammaksi elintarvikkeiden tuotantopaikkoihin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Tätä trendiä käsitellessä urheilukalastus lähivesillä usein sivuutetaan. Onko urheilukalastus sitten osa ilmastonmuutosta ja ympäristöä säästävää eettistä elämäntapaa? Vai onko urheilukalastus lopultakin vain itsekästä eläinrääkkäystä?

Pienempi paha

Kalastuksen eettisyys riippuu mm. kalastustavasta.

Jos olet aikonut syödä ruokana tehotuotettua brasilialaista pihviä pekonikastikkeella, niin onhan lähivedestä nostettu kala huomattavasti eettisempi valinta moneltakin kannalta katsoen. Kala on saanut elää luonnollisessa ympäristössään, ja asiantuntevan kalastajan käsissä sen loppu on ollut nopea. Vaikka kalastamaan olisi menty autollakin, jää koko prosessin kasvihuonepäästöt ja muut saasteet huomattavasti vähäisemmiksi kuin tehotuotetun naudan. Toki kasvisruokavaliolla monet eettiset ongelmat katoavat, ja saasteiden ja kasvihuonekaasujen päästöt minimoituvat, mutta ideana onkin, että lähivedestä kalastettu kala on parempi valinta kuin oikeastaan mikään muu eläinperäistä proteiinia sisältävä ateria.

Kalan kärsimys

Kala on kipua tunteva olento. Tämän kärsimyksen minimoimiseksi kalastustavan valinnalla on suuri merkitys. Järjettömin ja eettisesti kestämättömin kalastustapa on catch and release, eli kalastustapa, jossa kaikki kalat vain päästetään väsyttämisen jälkeen takaisin veteen. Tämä paitsi aiheuttaa kaloille kärsimystä ja loukkaantumisesta johtuvia kuolemia sekä tauteja, myös aiheuttaa sen, että kalan kärsimys on turha. Kalastaja joutuu hankkimaan ruokansa muulla tavoin, ja tämä ruoka on todennäköisesti epäeettisemmin tuotettua kuin luonnollisessa ympäristössään elämänsä viettänyt kala.

Jos haluaa kalastaa, mutta myös minimoida kalan kärsimyksen, on katiskakalastus paras valinta. Verkoilla kalastaessa kala yleensä vahingoittuu ja kärsii verkossa sätkiessään, ja uistimilla ja perhoilla kalastaessaan kala vähintäänkin tuntee suurta kipua koukun lävistäessä suun kudoksia. Katiskassa kala ei yleensä vahingoitu ja jos kalastaja lopettaa kalan oikeaoppisesti, jää kalan kärsimys vähäiseksi.

Kalastus elämäntavaksi

Kun kalastaja ymmärtää kunnioittaa saalistaan, voi urheilukalastus olla eettisesti kestävä tapa hankkia ruokaa. Kala on terveellistä, luonnossa liikkuminen tukee hyvinvointia, ja lähivesissä kasvanut kala on lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kalastus myös tukee alueen jokien ja järvien hyvinvointia, sillä suosittuja kalastuspaikkoja hoidetaan hyvin ja niiden luontoarvot pyritään säilyttämään, jotta paikan vetovoima ei kärsi. Kalan lisääminen ruokavalioon punaisen lihan kustannuksella keventää hiilijalanjälkeä ja omaatuntoa. Kalasta vastuullisesti ja kalaa kunnioittaen!